Albania i Makedonia

Албанія та Македонія
25 квітня – 3 травня 2017 р.
Вартість туру: 275 €

Мукачеве – Орадя – Бєлград – Скоп'є – Струга – Поградець – Ельбасан – Ляч – Дуррес – Тірана – Арденіца – Берат – Поградець – Охрид – Тімішоара – Берегове – Мукачеве

ПРОГРАМА ПОДОРОЖІ:
1 день, вівторок (25.04.2017).: орадья
Виїзд з України. Проходження кордону. Перетин українсько-румунського кордону.
Переїзд у м. Орадя. Вечірня прогулянка історичною частиною міста. Свого часу воно було другим, після Буди, релігійним та культурним центром. Огляд Орадської фортеці та Римо-католицького костелу, який є найбільшою в стилі бароко культовою будівлею Румунії. Палац єпископа.
Нічний переїзд у м. Белград.
 Орадья

2 день, середа (26.04.2017).: белград
Проходження румунсько-сербського кордону. Прибуття до м. Белград.
Оглядова екскурсія м. Белград (з 8:00 до 11:00): Собор свят. Сави Сербського, Соборна церква св. Архангела Михаїла (у якій знаходяться мощі св. князя Стефана Штільяновича 1515 р., частинки мощів свят. Царя Уроша 1355-1371 рр. і св. князя Лазаря 1371-1389 рр.), Церква Різдва Богородиці і каплиця св. Параскеви. Джерело і частинка мощів преп. Параскеви (Петка Сербська).
Вільний час для самостійного огляду міста.
14:00 - виїзд до Македонії. Проходження сербсько-македонського кордону. Переїзд до готелю. Поселення.
 Белград

3 день, четвер (27.04.2017).: Скоп'є, Струга, Поградець
Сніданок у готелі. Виселення з готелю. Виїзд.
Відвідування музею Матері Терези у м. Скоп'є. Його місцерозташування вибране недаремно. Саме тут раніше знаходився католицький костел «Святішого Серца Ісуса», в якому охрестили Матір Терезу та де вона прийняла перше причастя. Наразі в цьому музеї зібрані її особисті речі, вервички, нагороди та рукописний молитовник. Щорічно музей приймає до десяти тисяч відвідувачів.
Огляд жіночого монастиря у м. Марков (10 км від Скоп'є). Комплекс монастиря складається з церкви св. Димитрія Солунського, трапезних та монаших келій. Церква св. Димитрія Солунського була побудована у 1345 р. Пізніше її було реконструйовано королем Марко (на честь якого названий монастир). У 1376 р. церква була розписана фресками, які збереглися до сьогодні, як і оригінальний церковний іконостас.
Переїзд у м. Струга, яке є другим найбільшим містом на узбережжі Охридського озера. Відвідування церкви Пресвятої Богородиці у с. Калишта, в якій зберігається образ Богородиці, відомий як Чорна Богоматір. Ікона володіє цілющою силою. У дворі церкви знаходиться чудодійне джерело св. Петра і Павла. Огляд печерних церков св. Афанасія та св. Архангела Михаїла у с. Радожда.
Виїзд до Албанії. Проходження македонсько-албанського кордону. Переїзд в м. Поградець, яке розташоване на березі Охридського озера. Поселення у готель. Ночівля. 


Міст через річку Вардар у Скоп'є

4 день, п'ятниця (28.04.2017).: Ельбасан, Ляч, Дуррес
Сніданок у готелі. Виселення з готелю. Виїзд.
Переїзд у м. Ельбасан. Відвідування церкви Пресвятої Діви Марії. Особливо цікавим є її внутрішнє оздоблення: іконостас виготовлений місцевими майстрами різьби по дереву, а ікони – роботи Миколи Онуфрі.
Переїзд у м. Ляч. Огляд чудотворного місця в горах, яке відоме з IV ст. н. е. й пов’язане з іменами святих Василія та Антонія. Гора, де зараз розташований монастир св. Антонія, є місцем паломництва як католиків, так і православних, а також, як не дивно, мусульман. Збереглася печера, в якій зупинявся для того, щоб помолитися св. Василій та де збереглися відбитки його голови та рук.
Переїзд у м. Дуррес. Поселення у готель на березі моря. Ночівля.


5 день, субота (29.04.2017).: Дуррес, Тірана, Арденіца
П’ятий день Дуррес, Тірана, Арденіца
Сніданок у готелі. Виїзд.
Переїзд до монастиря св. Власія (неподалік м. Дуррес). Ця давня святиня була зруйнована під час політичних подій у 1967 р. в повній таємниці від місцевого населення, яке намагалося врятувати монастир. Але і після цієї події віряни продовжували відвідувати це місце, яке відоме безліччю чудес та зцілень. Можлива літургія.
Переїзд до м. Тірана – столиці Албанії. Відвідування Кафедрального собору Воскресіння Христового (відкритий 24 червня 2012 р.)
Екскурсія в монастир Арденіца. Він був збудований у 1281 р. за наказом Візантійського імператора Андріоніка ІІ Палеолога. Монастир знаний й тим, що у 1452 р. тут вінчався Скандерберг – національний герой Албанії.
Повернення у готель. Ночівля.


Дуррес

6 день, неділя (30.04.2017).: Берат, Поградець
Сніданок у готелі. Виселення з готелю. Виїзд.
Переїзд в м. Берат. Оглядова екскурсія містом з відвідуванням фортеці та музею Онуфрі. Берат - «2400-літнє місто-музей». У фортеці міста можна побачити візантійські церкви з унікальними настінними розписами та цінними іконами. У соборі Діви Марії розташований Національний Іконографічний музей, в якому зібрана колекція робіт відомого іконописця Онуфрі. Підйом на гору, де розташована церква св. Михайла. Поруч з нею збереглася печера, в якій молилися перші християни у I-II ст. н. е.
Переїзд в м. Поградець. Поселення у готель. Ночівля.


Берат - місто музей

7 день, понеділок (01.05.2017).: ОХРИД
Сніданок у готелі. Виселення з готелю. Виїзд.
Переїзд у Македонію. Проходження албансько-макдонського кордону. Відвідування монастиря св. Наума, що був заснований самим святим у IX ст. В церкві при монастирі знаходиться могила св. Наума.
Переїзд у м. Охрид, або, як його ще називають, «Балканський Єрусалим». Відвідування церкви св. Софії, де збереглися фрески 11 ст., храму св. Климента, церкви Богородиці Перівлептос та церкви св. Пантелеймона.
Нічний переїзд до Румунії через територію Сербії. Проходження македонсько-сербського та сербсько-румунського кордонів.

8 день, вівторок (02.05.2017).: ТіМІШОАРА

Приїзд у м. Тімішоара. Оглядова екскурсія: храм Трьох Святителів, в якому зберігаються мощі св. Йосипа; Іонівський жіночий монастир; православний Кафедральний собор; Римо-католицький Кафедральний собор; Оперна площа, Замок Хунадів; Старий Бастіон.
Виїзд до України. Проходження румунсько-українського кордону. Переїзд у м. Мукачеве. Поселення у готель. Ночівля.
 
Мімішоара

9 день, середа (03.05.2017).:
Виселення з готелю. Від'їзд додому. Факультативно - оглядова екскурсія містом або до термальних джерел (Берегово або Косино).

У ВАРТІСТЬ ВХОДИТЬ:
üпроїзд комфортабельним автобусом по маршруту;
üпроживання в готелях 3*- 4* зі сніданками;
üекскурсійне обслуговування згідно програми;
üсупровід керівника групи та священика.

У ВАРТІСТЬ НЕ ВХОДИТЬ:
üфакультативні екскурсії;
üплатні входи, трансфер від г. Лач до монастиря св. Антонія, чайові гідові – загалом 25€;
üвідкриття Румунської візи, що не потребує доплат за послуги Візового центру чи надання біометричних даних (45$);
üособисті витрати;

Рекомендуємо взяти з собою:
üкаримат (туристичний килимок);
üкупальник/плавки, рушник, в’єтнамки;
üпанаму чи капелюх для захисту від сонця.

Важливо:
ОБОВ’ЯЗКОВО!!! усім клієнтам потрібно бути на місці посадки за 20 хвилин до години виїзду.

*При акційній ціні діють тільки знижки «5 + 1» і «10 + 1» (тобто, якщо ви візьмете в подорож з собою 5 друзів, то отримаєте знижку 50%, а коли 10 друзів, то знижка становитиме вже цілих 100%). Детальніше про наші знижки читайте ТУТ;
***Організатори не несуть відповідальності за роботу консульських, митних, прикордонних, дорожніх служб, затори на дорогах, погодні умови та пов'язані з цим затримки в турі та можливі незручності.