Значення ІХТІС

ІХТІС (грец. ΙΧΘΥΣ – риба) – древній акронім (монограма) імені  Ісуса Христа, що складається з початкових літер слів: Ίνσοΰς Χριστός Θεοΰ Vίός Σωτήρ (Ісус Христос Син Божий Спаситель). Алегорично він часто зображувався у вигляді риби.
Ίχθύς (мармурова стелла, початку III століття)
Новій Заповіт пов’язує символіку риби з проповіддю учнів Христа, деякі з котрих були рибалками. Ісус називає своїх учнів «ловцями людей», а Царство Небесне уподобляє сітям, закинутим у море, що захопили рибу усякого роду. Зображення риби має також євхаристійне значення, пов’язане з трапезами, що описані в Євангелії: годування народу в пустелі хлібами та рибами; трапеза Христа з апостолами на Тіверіадському озері по Його воскресінні. Ці сюжети часто зображувалися в катакомбах, поєднуючись з Тайною Вечерею.
«Тайна вечеря», фреска XIII ст. в печерній церкві, Каппадокія. Тіло Христове в Граалі зображено у вигляді риби.
В ранньохристиянському мистецтві зображення Христа було неможливим через гоніння, тому виникала кодована символіка. Зображення акроніму ΙΧΘΥΣ, або рибки замість нього, з’являються в катакомбних розписах в ІІ сторіччі. Про широке використання даного символу свідчить Тертулліан (ІІІ ст.): «Ми маленькі рибки, яких веде наш ΙΧΘΥΣ, ми народжуємось у воді і спастися можемо не інакше, як перебуваючи у воді».
Євхаристійний хліб та риба в катакомбах Сан-Каллісто
Символіка риби мала свій розвиток. Риба, що несе на спині кошик з хлібами, трактувалась як символ Христа, що несе Причастя.