Мексика з Іхтіс

Las México

(Туристична програма)

21 – 30 січня 2021 р 

Вартість туру 2450 $+ авіапереліт (орієнтовно 900 $) 

Мехіко - Пуебла - Оахака - Монте-Альбан - Санта-Марія-дель-Туле - Теуантепек - штат Чіапас (Каньйон-де-Сумідеро - Сан Крістобаль де Лас Касас) - Сан-Хуан-Чамула - водоспади Місоль-Ха - археологічна зона Паленке - Мексиканська затока - Кампече - археологічна зона Ушмаль - Меріда - Чичен-Іца - озеро Ік-Кіль - Канкун - Рів'єра-Майя - Канкун 

 

ПРОГРАМА ПОДОРОЖІ:

1 день, четвер (21.01.2021). МЕХІКО, ТЕОТІУАКАН

Приліт в Мехіко.

Наш день розпочнеться з того, що ми з вами вирушимо в розташований в 50 км від Мехіко археологічний комплекс Теотіуакан, внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Прибувши в Теотіуакан, ми опинимося в одному з найдавніших і найбільших (в епоху свого розквіту) індіанських міст доколумбової Америки - «Місті Богів», якщо використовувати найменування, яке через кілька століть дали останкам цього міста ацтеки. Їм було невідомо, хто тут жив і коли будувалися величні монументи, тому Теотіуакан знайшов величезне міфологічне значення як для самих ацтеків, які прийшли в ці місця, так і для інших народів Центральної Мексики того часу.

Головною визначною пам'яткою міста вважається його храмовий комплекс, що включає в себе піраміди Сонця і Місяця, алею Мертвих, храм Пернатого Змія і ряд інших споруд. Домінантою комплексу є піраміда Сонця - це грандіозна споруда заввишки близько 65 метрів є третьою за розміром пірамідою в світі.

Теотіуакан- місто Богів

На зворотному шляху відвідаємо Базиліку Святої Діви Гваделупської - покровительки Мексики, яка є релігійним символом країни.

Згідно з легендою, п'ятдесятирічний селянин, індіанець Хуан Дієго, йшов рано вранці 9 грудня 1531 до церкви. На вершині пагорба Тепейяк, біля руїн язичницького храму, він побачив фігуру прекрасної молодої дівчини. Вона була приблизно чотирнадцяти років, мексиканська красуня, одягнена в чудове блискаюче вбрання - рожеву туніку і блакитну накидку, перепоясана чорною стрічкою, що означала в ацтеків вагітність. Вона сказала Хуану Дієго: «Дорогий сину, я тебе люблю. Я - Приснодіва Марія, Матір Істинного Бога, що і зберігає життя. Він - Творець всього і всюдисущий. Він - Господь неба і землі. Він бажає, щоб на цьому місці був храм, де твій народ і всі люди, які щиро просять мене про допомогу у своїх працях і прикрощі, отримають багато благодаті. Тут побачу я їх сльози. Але я заспокою і розважу їх. Тепер іди і скажи єпископу про все, що тут побачив і почув ».

Єпископ Мехіко Хуан де Зумаррага був великим скептиком і спочатку поставився до промов Хуана Дієго з недовірою. Він запропонував Хуану Дієго попросити Діву Марію явити якийсь знак, що підтверджує її божественну сутність. Під час наступної зустрічі з Хуаном Дієго Марія звеліла йому зійти на вершину пагорба. Коли він піднявся туди, то побачив щось неймовірне. Незважаючи на зимову пору і мороз, там росли прекрасні кастильські троянди. Марія звеліла йому зібрати цілий оберемок цих квітів і загорнути їх у тільму (індіанський плащ). Коли, в присутності єпископа, Хуан розв'язав поли свого плаща, троянди посипалися на підлогу, а всі присутні побачили на розгорнутому плащі найпрекрасніший нерукотворний образ Діви Марії. Тоді єпископ впав на коліна перед святим образом, а після акуратно розв'язав вузли плаща, зняв його з посланця і відніс в свою каплицю. Кількома днями пізніше це полотно, на якому дивним чином закарбувався образ Божої Матері, було урочисто внесено до кафедрального собору. На пагорбі було збудовано храм на честь Діви Марії Гваделупської, куди стали стікатися тисячі прочан з усієї Америки. 25 травня 1754 року Бенедикт XIV проголосив Марію Гваделупську Покровителькою та Захисницею Нової Іспанії. 12 жовтня 1895 року Лев XIII коронував Діву Мрію. 24 серпня 1910 року Пій X проголосив її Покровителькою Латинської Америки.

Базиліка Святої Діви Гваделупської

Опісля нас чекає прогулянка по історичному центру Мехіко, який внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ми відвідаємо місце, що є квінтесенцією Мехіко - міста, що виникло на місці стародавньої столиці ацтеків Теночтітлана і стало найбільшим культурним і діловим центром Латинської Америки. Прогулюючись по центру міста, де зливаються воєдино будови доколумбової епохи, барокові храми епохи конкісти і сучасна архітектура, ви зможете відчути, з чого складається характер і настрій мешканців мексиканської столиці.

Часто центр Мехіко називають «містом палаців». Ви переконаєтеся в правдивості цієї назви, оглянувши дві перлини центру - Кафедральний собор з його Вівтарем Відпущення, який був виконаний у 17 столітті зодчим Мануелем Тольса з мармуру, онікса і золота, і Президентський палац з його знаменитим настінним розписом, виконаного відомим мексиканським художником Дієго Рівера .

Ніч в готелі в Мехіко-Сіті.

Мехіко-Сіті

2 день, п’ятниця (22.01.2021). ПУЕБЛА, ОАХАКА

Після сніданку ми маємо переїзд в місто Пуебла - столицю однойменного штату, перлину архітектурного стилю поблано, в якому химерно змішалися мавританські мотиви стилю аль-мудехар і язичницькі фантазії доіспанських народів Мексики.

Старенькі вулиці Пуебли, викладені бруківкою, точно привернуть до себе увагу будинками, що прикрашені узорами талаверської кераміки. Техніка виготовлення цієї кераміки була привезена монахами-домініканцами з іспанської області Талавера. Напевне, саме тому вулиці Пуебли так нагадують Андалузькі, а сама Пуебла здається найбільш іспанським містом Мексики.

Звичайно ж, ми відвідаємо Кафедральний собор Богоматері Непорочного Зачаття. Двір собору прикрашений колонами з ангелами,що представляють символи міста, адже перша назва Пуебли - Пуебла-де-лос-Анхелес, тобто, «Ангельська Пуебла».

Ми побачимо незвичайну барокову церкву Святого Домініка (Santo Domingo), в якій знаходиться каплиця дель-Росаріо, тобто, одна будівля розташована всередині іншої. Незважаючи на красу оздоблення церкви Святого Домініка, жителі Пуебли вважають видатною пам'яткою свого міста саме каплицю дель-Росаріо, побудовану індіанцями, якими керували домініканські монахи. Вівтар, купол і стіни каплиці прикрашені майстерним різьбленням по дереву, покриту сухозлітним (сусальним) золотом, а підлоги викладені оніксом.

Також ми з вами побачимо один з найстаріших університетів, що розташувався в будівлі монастиря, прогуляємось по району художників і відвідаємо завжди жвавий ремісничий ринок Ель-Паріан (El Parian), відомий своєю різноманітністю красивих виробів з Талавери, пройдемося по вулиці Насолод (Calle de los Dulces) - знаменитої вулиці Пуебли, яка приваблює всіх ласунів.

Пуебла 

Після огляду Пуебли ми попрямуємо в Оахака - столицю однойменного штату, центр цивілізації сапотеків, дорога до якої займе у нас близько 4,5 - 5 годин. По приїзду, розмістившись на 1 ніч в готелі, ми відправимося на знайомство з містом.

Оахака була заснована в 1532 році іспанськими переселенцями, які прийшли слідом за Ернаном Кортесом. Спочатку вони заснували місто під назвою Антекера (Antequera) і Оахака досі відома під прізвиськом «Зелена Антекера» (Verde Antequera). Місто отримало свою нинішню назву тільки в 1832 році, а з 1872 року стало офіційно іменуватися Оахака-де-Хуарес в честь національного героя Мексики Беніто Хуареса, який народився неподалік.

Під час вечірньої пішохідної екскурсії по центру міста ми пройдемося затишними вуличками «зеленого міста» (так часто Оахаку називають тому, що багато її будівель побудовані з особливого міцного зеленого каменю), побачимо Кафедральний собор, розташований на головній площі міста, який представляє собою величну споруду з красивим фасадом і багатими інтер'єрами. Пройдемося серед завезених з Індії гігантських лаврових дерев, під тінню яких чаклують цілителі.

Було б злочином не спробувати місцеве какао, яке тут готують за старовинним рецептом з додаванням кориці, мигдалю і мескаля. Окремо варто згадати мескаль - місцевий алкогольний напій, який виготовляється, як і текіла, із соку агави, тільки має велику міцність.

Ночівля в Оахаці.

Оахака 

3 день, субота (23.01.2021). МОНТЕ-АЛЬБАН, САНТА-МАРІЯ-ДЕЛЬ-ТУЛЕ

Після сніданку в готелі ми звільнимо номери і вирушимо до руїн Монте-Альбана - столиці древньої цивілізації сапотеків, яка разом з історичним центром Оахаки становить об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО. Комплекс розташовується на 2000 метровому гірському хребті, розташованому в центральній частині долини Оахаки, на висоті близько 400 м від «дна» долини.

Центральне місце в Монте-Альбані займає площа розміром приблизно 200 на 300 метрів, навколо якої розташовані основні церемоніальні споруди і житло знаті. На північ і південь від цієї площі тягнуться величезні насипні платформи. Південна платформа являє собою піраміду з відкритим майданчиком нагорі, до якої ведуть вражаючі сходи. З неї можна побачити загадкову будову із ступінчастим фасадом, відому як Обсерваторія. Неподалік знаходиться майданчик для гри в м'яч. В одній з пірамід зроблено внутрішнє приміщення, яке в дні літнього та зимового сонцестояння повністю освітлено сонцем. Однак головним скарбом Монте-Альбана є безцінна колекція підношень богам, яка була знайдена в прямокутній могилі в північно-східній частині міста.

Монте-Альбана 

Відвідування Монте-Альбана займає приблизно три години, після закінчення яких ми попрямуємо в мальовниче містечко Санта-Марія-дель-Туле для знайомства з єдиним в світі деревом, внесеним до списку спадщини ЮНЕСКО.

Дерево Туле, а за неофіційною назвою - Дерево життя, це патріархальний екземпляр кипариса болотного, вважається найдавнішим на землі - вчені оцінюють його вік від 1200 до 3000 років, так що воно було і свідком розквіту і занепаду стародавніх цивілізацій і приходу перших конкістадорів.

Після огляду дерева, ми відправимося на фабрику мескаля, щоб побачити як народжується цей знаменитий напій.

Далі нас чекає дорога в 240 км, яку ми подолаємо за 4 години. Ми з вами вирушаємо на перешийок Теуантепек - умовну межу Північної і Центральної Америки, так як тут проходить південний край Північно-Американської плити літосфери. Це найвужче місце Мексики між Тихоокеанським і Атлантичним узбережжям.

Ніч в готелі Теуантепека.

 Санта-Марія-дель-Туле

4 день, неділя (24.01.2021). ШТАТ ЧІАПАС, КАНЬЙОН-ДЕ-СУМІДЕРО

Рано-вранці після сніданку ми виїжджаємо в штат Чіапас (подолаємо приблизно 450 км шляху за 6 годин).

Не оминемо увагою і мексиканську флору і фауну, адже штат Чіапас якраз і уособлює цю фантастичну комору мексиканської природи. Він по праву вважається одним із найкрасивіших штатів в країні. Підтвердженням цьому служить Каньйон Сумідеро, що входить в двадцятку найкрасивіших каньйонів світу, по дну якого протікає річка Гріхальва, що бере початок в Гватемалі. Ми з вами зробимо захоплюючу прогулянку по цій річці, милуючись 32 кілометровим каньйоном, які постають нашому погляду потужними скелями, верхівки яких освітлені сонцем, але чиє світло, місцями, ніколи не проникає до поверхні річки.

Нашою першою зупинкою буде каплиця Божої Матері Гваделупської, що представляє собою невелику карстову печеру високо над рівнем річки.

Далі на нашому шляху буде незвичайне скельне утворення висотою в кілька десятків метрів, з вершини якого невеликим водоспадом сочиться вода, від чого скелі обросли мохом і нагадують новорічну ялинку.

У міру нашого просування каньйон буде ставати все красивішим, кам'яні стіни будуть затискати човен з двох сторін, а найбільш захоплююче місце - найвища точка каньйону, де скелі-стіни злетять на висоту кілометра, закриють небо і ми опинимося в повній тиші. Заворожуюча краса!

Каньйон Сумідеро

Після каньйону наш шлях буде лежати в розташоване неподалік (60км і годину шляху) місто Сан-Крістобаль-де-Лас-Касас, включене в 2003 році в список Чарівних міст Мексики, де ми спочатку розмістимося в готелі, а потім підемо на вечірню прогулянку по місту.

Довідка: Це невелике містечко, що розкинулося в маленькій долині біля підніжжя піку Сан-Крістобаль, не має доколоніальної історії, оскільки було засноване у 1528 році іспанським завойовниками, проте значну частину населення складають нащадки народностей майя - індіанці цоцолі і цельталі. Вони досі носять колоритний національний одяг (причому у кожної народності свій особливий стиль) і говорять на власних мовах.

Центром міста є площа Сокало, на якій розташований собор Святого Христофора. Це єдиний собор у місті, де служба проходить строго за католицьким обрядом. В інших же церквах служба являє собою химерне змішання християнського канону з ритуалами майя.

У місті багато церков побудованих в псевдо-католицькому стилі, але справжньою перлиною є церква і монастир Святого Домініка 17 ст.,причому, церква вважається найкрасивішою не тільки в місті, а й в усьому штаті Чіапас.

Індіанська таємничість, мальовничі довгі вулиці з різнокольоровими яскравими будинками, гірське повітря і багата природа створюють неповторну атмосферу цього невеликого затишного міста, як магнітом, що притягує до себе нових і нових відвідувачів.

Повернення в готель, ночівля в Сан-Крістобалі.

Сан-Крістобаль-де-Лас-Касас

5 день, понеділок (25.01.2021). САН-ХУАН-ЧАМУЛА

Після сніданку в готелі ми з вами звільнимо номера і відправимося в Сан-Хуан-Чамула - дивовижне мексиканське село, розташоване в 10 кілометрах від високогірного Сан-Крістобаля.

Село знамените своїм народом цоциль, який сильно відрізняється від інших мексиканських етносів. Жінки цього народу носять хутряні спідниці, а чоловіки одягають хутряні накидки. Примітно і те, що в селі не владна мексиканська поліція - порядок тут підтримується мешканцями, які організовують своєрідну «народну дружину». Такий устрій обумовлений тим, що, хоча нога європейських завойовників і добралася до цих місць, але через гірський рельєф і відсутність корисних копалин, європейці навідувалися сюди не так часто як в інші частини країни.

Найбільш визначна пам'ятка села - це церква Святого Іоанна Хрестителя, якого місцеві індіанці шанують більше, ніж Ісуса Христа. Не варто вірити датуванню, зазначеному на фасаді церкви - насправді вона була побудована раніше. Зовні ця церква виглядає цілком звичайно, але коли входиш всередину, розумієш, що опинився в зовсім іншому, незнайомому світі з дивовижною енергетикою. Підлога, всипана хвоєю, сотні свічок горять по всій церкви і індіанці, що вимовляють чи молитви, чи то заклинання на своїй мові. У церкві немає звичних для нас ікон і вівтаря, зате є шамани-курандеро, які проводять обряди за допомогою Пошана (місцевого алкогольного напою), яєць, газованої води, свічок і курки. Будь-якого конкістадора 15-16 століть вхопив би удар від того, що коїться навколоі, але в 21 столітті в церкві гірської мексиканської індіанської селі все це в порядку речей.

Сан-Хуан-Чамула і жінки в національних хутряних спідницях

Але ми залишимо Сан-Хуан-Чамула, щоб продовжити наш шлях в сторону Паленке і після досить тривалого шляху ми зробимо зупинку посеред вологої тропічної сельви, де розташувався мальовничий водоспад Місоль-Ха, назва якого з мови місцевих індіанців чоль перекладається досить просто - «падаюча вода».

Місоль-Ха - місце, немов створене за якимось ідеальним планом. Вологий і жаркий клімат дозволяє навколишній флорі проявити себе у всій красі - і дерева, і квіти хваляться наявністю строкатих за кольором бутонів. Вони зустрічаються різного забарвлення, зі структурою, мінливої від грубувато-щільної до ніжно-оксамитової. Їх облюбували маленькі і дуже в'юнкі колібрі, в спостереженні за якими можна провести цілу вічність, дивуючись швидкості і спритності цих мініатюрних створінь.

Від водоспаду вже зовсім близько до міста Паленке, в готелі якого ми розмістимося на ніч.

водоспад Місоль-Ха

6 день, вівторок (26.01.2021).  ПАЛЕНКЕ

Поснідавши в готелі і здавши номери, ми продовжимо наше знайомство з культурою древньої цивілізації майя, відправившись в археологічну зону недалеко від міста Паленке.

Безжалісний час не зберіг первинну назву цього місця. Кілька століть ніхто не знав про існування занедбаного міста майя, поки в кінці 18 століття на нього випадково не натрапили індіанці і не розповіли про це священику, від якого про місто стало відомо іспанській владі. Так почалася історія дослідження руїн стародавнього міста. А оскільки найближчим пунктом було село, що називалося Санто-Домінго-дель-Паленке, то і виявлені поруч з ним давні руїни стали називати Паленке.

Руїни Паленке, несподівано постають нашому погляду серед безкрайнього лісового масиву, вражають уяву своєю величчю. Створюється відчуття того, що перед нами збірка загадок, залишених зниклою цивілізацією, дух якої все ще продовжує жити в цьому магічному місці.

Основні споруди на території археологічної зони відносяться до 7 - 9 століть. Частина з них розчищена від заростей і перед нами відкриваються руїни найбільших архітектурних споруд. Це і грандіозний палац, багатий лабіринтами кімнат і коридорів, з високою квадратною вежею, схожою на дзвіницю середньовічного собору, і приналежний до нього майданчик для гри в м'яч, і граціозні храми на високих пірамідальних підставах.

Візитною карткою Паленке є «Храм Написів» - гробницею правителя Кініч Ханааб Пакаля. Піраміда, на якій стоїть храм, налічує 69 сходинок - по числу років правління Пакаля. Назву храм отримав у наш час (власне, як і інші будівлям в Паленке), а вибрана вона була через написи, розташовані на його стінах.

Також в центральній частині Паленке підносяться ще кілька пірамід, найбільший інтерес з яких представляють піраміди з храмами Хреста і Сонця. Незліченні групи будівель розкидані по горбистій рівнині, вкритій густим тропічним лісом і пересіченій безліччю річок і струмків, що беруть початок в навколишніх горах.

Переїзд на Мексиканську затоку.

Заселення в готель.

Руїни Паленке

7 день, середа (27.01.2021). КАМПЕЧЕ, УШМАЛЬ, МЕРІДА

Після сніданку, ми попрямуємо в місто Кампече, яке послужить зупинкою на нашому шляху до півострова Юкатан. В Кампече ми розмістимося в готелі, після чого познайомимося ближче з містом, яке стало іспанським форпостом у боротьбі з піратами Мексиканської затоки.

Це місто змушує зупинитись і перевести подих. Старе місто Кампече, яке відгородилося від зовнішнього світу стінами фортових укріплень, дуже миле і затишне. У 16 столітті іспанці облюбували невелике рибальське індіанське село зі звучною назвою Акінпеч, притулок на березі блакитних вод Мексиканської затоки. Розташування села було стратегічно дуже зручним, тому, відвоювавши у місцевих жителів жадану територію, колонізатори заснували на цьому місці портове місто і нарекли його Кампече.

Серце міста - центральна площа Незалежності. Колись вона була військовим табором, тепер же це улюблене місце городян і гостей міста і на ажурних, кованих лавах тут нерідко можна зустріти людей в національних костюмах. Тут же розташована одна з головних визначних пам'яток міста - Кафедральний собор Непорочного зачаття Діви Марії, побудований францисканцями в 17 столітті, що являє собою чудовийзразок іспанського колоніального бароко, дві високі дзвіниці вежі якого домінують над містом. Всередині собору розташований чудовий внутрішній дворик з каплицею Ісуса.

Після ми попрямуємо в останній відрізок нашого шляху від Паленке до Юкатана.

Старе місто Кампече

В'їхавши в штат Юкатан, ми в першу чергу відвідаємо археологічну зону Ушмаль, визнану ЮНЕСКО пам'ятником Всесвітньої культурної спадщини.

Назва Ушмаль походить від майянского Ош-малий, що означає «тричі побудований». Можливо, мова йде про три етапи розвитку поселення, а може про те, що місто три рази відтворювався заново. У будь-якому випадку, ці загадкові руїни міста, що колись процвітало, одні з найкрасивіших в Мексиці.

Для Ушмаля характерні великі площі, по краях яких знаходяться будівлі в класичному стилі Пуук (архітектурний стиль майя, що відрізняється безліччю іконографічних деталей, за що цей стиль часто називають «індіанським бароко»). Відмітна особливість стилю Пуук - різноманіття прикрас фасадів, серед яких часто повторюється зображення бога дощу Чака (зображуваного зі зміями і сокирою), який був особливо шанованим в цих посушливих і безводних місцях.

Однією з основних будівель є Піраміда Чарівника (або Піраміда Карлика). Ця піраміда, що відрізняється від інших підставою у формі еліпса, найвища будівля комплексу і її видно практично з будь-якої його точки.

Пройшовши через майданчик для гри в м'яч і повз Будинок черепах - будови, що отримала свою назву через фігурки черепах на фасаді, ми опинимося перед Палацом губернатора - однією з найкрасивіших будівель, пишно прекрашеною скульптурами і мозаїчним фризом, що складається з 20 тис. окремих частин . На майданчику перед палацом ви побачите трон, виконаний у вигляді двоголового ягуара, на якому сидів правитель Ушмаля.

Не всі пам'ятки Ушмаля «відвойовані» у природи. Велика піраміда, розташована поруч з Палацом губернатора, ще не повністю розкопана, але з неї нам відкриються приголомшливі види.

Ушмаль

Після огляду Ушмаля ми переїдемо в Меріду - адміністративний центр штату Юкатан. У «білому місті», як називають Меріду через забарвлені білою фарбою стіни будинків, ми з вами розмістимося в готелі, після чого нас чекає вечірня прогулянка по історичному центру міста.

Довідка: До 19 століття Меріда була містом-фортецею. Фортечні стіни захищали її від періодичних набігів корінних індіанців, але потім на навколишніх асьенде почався обробіток хенекена (рослини із сімейства агавових) з листя якого виготовлялися мотузки і канати. Незабаром Юкатан став їх найбільшим виробником, а Меріда пережила бум розвитку. Навіть вуличне освітлення в Меріді з'явилося набагато раніше ніж в Мехіко.

Повернення в готель, ніч в Меріді.

Меріда

8 день, четвер (28.01.2021). ЧИЧЕН-ІЦА, ІК-КІЛЬ

Після раннього сніданку і виїзду з готелю ми попрощаємося з гостинною Мерідою і відправимося в Чичен-Іцу - об'єкт всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО і друге за відвідуваністю місце археологічних розкопок в Мексиці.

Місто було засноване індіанцями Іца народності майя приблизно в середині 5 століття н.е., хоча за даними окремих вчених це сталося на півтора століття пізніше. Існує два переклади назви міста - «гирло колодязя Іца» або «рот колодязя чаклунів води».

Основні споруди Чичен-Іци розташовані на найбільшій площі, в центрі якої височіє храм головного божества міста - Кукулькана - бога води і дощу. Вважається, що піраміда була побудована незадовго до тольтекської навали, а оскільки Кукулькан у Мая відповідає тольтекському богу Кецалькоатлю і також зображувався у вигляді пернатого змія, то міняти призначення храму загарбники не стали.

Далі ми оглянемо Храм воїнів, поруч з яким розташований Зал тисячі колон - одна з найбільш добре збережених архітектурних пам'яток. Побачимо ми і розташований на іншій стороні площі традиційний майданчик для гри в м'яч і Храм Ягуара, де за індіанськими літописами відбувалися жертвоприношення після гри.

Чичен-Іца

Священний сенот також знаходиться в безпосередній близькості до піраміди Кукулькан. Передбачається, що він був місцем проведення обрядів і підношень богам. На сусідній площі ми з вами побачимо Обсерваторію, ряд церемоніальних пірамід.

Після огляду Чичен-Іци нас чекає сенот Ік-Кіль. Ні, ми не будемо принесені в жертву богам, навпаки! Ми викупаємося в дивно-прозорій воді приємного смарагдового кольору. Ік-Кіль - один з найбільших і найкрасивіших сенотів Юкатану. Ви відчуєте досить незвичайне відчуття від занурення в воду під землею, коли світло падає тільки на частину водної поверхні, а по стінах заломлені промені сонця висвітлюють ліани і коріння, по яких струмує вода.

Після купання нас чекає обід, після закінчення якого відбудеться переїзд в Канкун або на Рів'єру Майя для розміщення в готелі та відпочинку на пляжі.

Ік-Кіль 

9 день, п’ятниця (29.01.2021). КАНКУН

Відпочинок в Канкуні.

Тут просто Ви, море, кришталево чиста вода, сонце і пляж. Насолоджуйтесь!

Канкун - морський Рай!


10 день, субота (30.01.2021). Виліт з Канкуна.

 

 

У ВАРТІСТЬ ВХОДИТЬ:

-          Усі трансфери за програмою;

-          Супровід керівника групи;

-          Послуги гіда;

-          Вхідні квитки за програмою;

-          Ночівлі в готелях зі сніданками.